A Csarnok negyed új keletű névadás a József körút - Népszínház utca - Nagy Fuvaros utca - Koszorú utca - Baross utca által határolt területre. Nevét a Vásárcsarnokról kapta, amely a negyed egyetlen jelentősebb tereként megjelenő Rákóczi téren áll.

A megújult Rákóczi tér a József körút irányából | Fotó: Vanik Zoltán 2014 (origo.hu) 
A megújult Rákóczi tér a József körút irányából | Fotó: Vanik Zoltán 2014 (origo.hu) 

 

A Csarnok negyed Józsefváros József körút vonalán kívüli területei közül a legrégibb városrész, hiszen már a II. katonai felmérés (1806-1869) térképein ábrázolásra kerültek a Palotanegyed és a Magdolna negyed egyes tömbjei, az Orczy park, a Fiumei úti temető és a Józsefvárosi pályaudvar mellett.

A Csarnok negyed Józsefváros egyik legnagyobb népességű városrésze, hiszen 2016-ban közel 10.000 fő volt állandó vagy ideiglenes lakcímmel ide bejelentkezve, ami a kerület teljes népességének közel 13 %-a.

A városrész beépítése nagyvárosias, melyben nagyobb arányban megjelennek a foghíjtelkek mellett azok a kisebb, gyakran műhelyekkel tarkított beépítések, amik a kerület külsőbb részeire kifejezetten jellemzőek. Különösen a Rákóczi tér környékén jelennek még meg azok a zártudvaros, nagypolgári lakásokat magukban foglaló lakóépületek, amelyek sokkal inkább hasonlítanak a Palotanegyed József körút felőli részén található épületeihez, mint a Magdolna negyedben jellemző egykori bérkaszárnyák épületeihez.