Benedek Péter napsugár zöldség-gyümölcs

A Napsugár zöldség-gyümölcs sarokban Benedek Péter és felesége árulja a zöldségeket és gyümölcsöket széles választékban.

Bor kút

Tápiószentmártonról érkező borok, melyek üvegben vagy kimérésre kaphatóak.

Szabó László húsárú

Nagycsaládi vállalkozás, Hernádról érkezik szinte a hét összes napján a kész húsárú, kolbászok, sonkák, tepertőkrémek.

Povázsai Gáborné mézei

Őstermelői mézek, propolisz, lekvárok Gögöllőről.

Gulyás Zita mézei

Gulyás Zita Cegléden készíti a mézeit, amit pénteken és szombaton árul a piacon. 

Erjó - szörp, lekvár, ivólé

Honvéd József és Muszik Eerika a Bükk lábánál Bogácson készítik házi szörpjeiket, ivóléiket, lekvárjaikat és zöldségkrémeiket. A piacon csak csütörtöktől szombatig vannak kint.

Ancsi vecsési savanyúságai

Savanyúságok Vecsésről.

Ibi butik

Ruhák és cipők széles választékban mindig mosolygós Ibitől a Déri utcai bejárat mellett.

Valikáék zöldség-gyümölcs

1972-ben érkeztek Valiék a csarnokba, ahol azóta kitartóan a Déri utcai bejárat mellett árusítanak zöldségeket és gyümölcsöket.    

Rezsőéknél jártunk Lajosmizsén

A vörösborban érlelt sajtot jópár éve kóstoltam először, mikor Veron még a borkóstolókra hozott belőle. Mint utólag kiderült, Veron élettársa a Déri Miksában lakott akkortájt és a Rákóczi csarnokban fedezte fel Rezsőéket. Most hogy már mi is egy éve a Rákóczi térre tettük át a székhelyünket, volt időnk Zsuzsával és Rezsővel jobban megismerkednünk, a Rákóczi reggelikre kérés nélkül érkezik a hatalmas sajttál felajánlás. Voltak meghívot vendégeink, ismerjük a történetüket, konkrétan Zsuzsa álmának megvalósulását.

A Rákóczi téri Vásárcsarnok múlt századi mélypontjai

A kezdeti sikerek után a csarnok forgalma annyira visszaesett, hogy 1936-ban felmerült bezárásának, s a helyén uszoda létesítésének terve. Ettől azonban mégis megszabadult, s még egy csapást kell túlélnie, amikor 1988. május 6-a éjjelén az épületben műszaki hiba miatt tűz ütött ki s leégett. A károk ellenére nem bontották le, hanem Tokár György és Hidasi György építészek tervei alapján épületét és vasszerkezetét eredeti formájában helyreállították és 1991.

A kezdeti idők a csarnokban

Átadása utáni időkben – írja a Budapest City.org – a főbejáraton, vagyis a Rákóczi tér felől lovaskocsival is be lehetett hajtani a csarnokba, így könnyítve meg a lerakodást. Bent 4 és 6 m2-es árudáknak alakítottak ki helyet, így 375 állandó és 55 ideiglenes árusítóhely volt az épületben. A pincét raktározásra használták, s a sarokpavilonokban kapott helyet az áruvizsgáló, a rendőr, a csarnokfelügyelet, az elsősegélyhely és a vendéglők. Fölöttük bérlakások voltak. Ezek bérbevételéből csökkenteni tudták a helypénzt, ami mérsékelte a csarnok árait.